Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Boekreview: Heks van Susan Smit (2001) (orig. post: 04-02-2007)

leave a comment »

Heks geldt voor Susan Smit als haar debuut als het gaat om boeken. Ze schreef al langer artikelen, columns en boekbesprekingen voor allerlei tijdschriften zoals Marie Claire, Avantgarde en Top Santé, maar met Heks begeeft ze zich op het pad van de boeken en dat is absoluut geen misstap. Met Heks beschrijft Susan Smit op autobiografische wijze hoe ze, over een tijdsduur van een jaar en een dag, een spirituele reis ondernam, beginnende bij een journalistieke opdracht om een artikel te schrijven over een boek gericht op spirituele ontwikkeling en eindigend bij haar eigen inwijding als heks.

Het boek is dus autobiografisch en geschreven in de ik-vorm. Dit is een gewaagde stap, als de lezer zich niet kan inleven in de schrijver/schrijfster komt van de strekking van het boek maar weinig over en wordt de lezer het niet makkelijker gemaakt plezier te beleven aan het boek. Ik had daar bij dit boek weinig moeite mee en dat komt niet omdat er nou zoveel overeenkomsten zijn tussen Susan Smit en mij. Ik ben geen fotomodel, op 15-jarige leeftijd van het strand geplukt en verscheept naar Parijs, Milaan of Londen. Ik ben geen journalist die moet zien te overleven in de jungle die Amsterdam heet. Ik hoor niet bij de trendy “happy few” die keuzes moet maken tussen uitnodigingen voor feestjes met “Bekende Nederlanders”. Neutraal gezien zijn er twee overeenkomsten tussen Susan Smit en mijzelf. Allereerst kijk ik net als Susan vanuit de hoogte neer op ons af-en-toe zo mooie, sprekende, kolderieke kikkerlandje (met een lengte van 1m 83 steek je als vrouw snel boven de massa uit, ik ken het gevoel met mijn 1m 91).

De tweede overeenkomst zit in de wijze waarop naar de wereld om ons heen gekeken wordt. Door niet op te houden met vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn en, bovenal, kritisch te zijn aan alles wat op ons af komt. En ik denk dat de meesten onder ons dat ook wel zijn. Natuurlijk, er zijn altijd mensen die wat sneller tevreden zijn en alles voor zoete koek slikken (wat voor leven heb je dan?). Maar iedereen die zich kan verwonderen over alles wat groeit en bloeit en vol ontzag kan staren naar een sterrenhemel met volle maan, kan zich herkennen in de manier waarop Susan Smit tegen het leven aankijkt en waarom ze de spirituele reis beschreven in dit boek heeft ondernomen.

In zekere zin is het boek een eye-opener voor mijzelf geweest. Susan staat meerdere malen stil bij zaken die we als normaal en vanzelfsprekend beschouwen maar dat misschien wel helemaal niet zijn. Doordat ze daarbij overwegingen vanuit verschillende oogpunten behandeld is dit boek niet alleen een verhaal over iemands spirituele overpeinzingen en handelingen, maar ook een soort van gids naar “alternatieve” inzichten. De inwijding als heks van de hoofdpersoon aan het eind van het boek is slechts een van de mogelijke uitkomsten voor iedereen die zich naar aanleiding van dit boek laat inspireren en eenzelfde spirituele zoektocht onderneemt. Het boek is natuurlijk geschreven vanuit het oogpunt van de hekserij, in dit boek de “oude religie” genoemt (er zijn historische aanwijzingen dat een dergelijke religie als 3000 jaar voor onze jaartelling werkt beleefd), maar als Susan Smit een doel heeft met het boek, dan is het wel dat de schrijver al nadenkt over zijn of haar eigen spirituele beleving.

Tegelijk probeert de schrijfster echter ook het negatieve beeld van heksen dat in de maatschappij de overhand heeft weg te nemen door op meerdere momenten aan te geven dat heksen normale mensen zijn, met normale banen en normale bezigheden. Zo kunnen heksen zowel mannen als vrouwen zijn, dragen ze normale kleding (en zijn mode-bewust en merk-vast), ademen ze dezelfde lucht, zijn ze gewoon geboren, hebben ze, over het algemeen, gewoon een vader en een moeder en hebben ze dezelfde behoeftes zoals ieder ander en doen sommige dingen die de Christelijke God verboden heeft. Het negatieve (op satanische aard gespitste) beeld van heksen dat nog steeds aanwezig is, is namelijk een product van het Vaticaan, om op die manier een monopolie te bereiken op het gebied van geloofsbeleving.

Susan Smit produceert met Heks een journalistieke onderbouwing en gezonde Hollandse (nuchtere) kijk op de hekserij, die met deze schrijfster een perfecte ambasadrice in huis heeft. Jan Peter, lees het ook eens en keer er wat van, zo kan het ook.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:18

Geplaatst in Boeken

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: