Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Boekreview: Maarten maakt vrienden van Maarten Spanjer (2006) (orig. post: 04-02-2007)

leave a comment »

Maarten Spanjer is misschien nog wel bekend als taxichaffeur uit het programma “Taxi”. Tegenwoordig is hij ook wel bekend rechercheur Boks uit de televisie serie “Boks”, afgelopen jaar uitgezonden op Talpa. Het wordt nog wel eens vergeten dat Maarten ook heel aardig kan schrijven, iets waar hij met dit boek zelf maar weer eens de nadruk op legt.

Maarten maakt vrienden is een verhalen bundel met 3 soorten verhalen. Hij begint met ontmoetingen met bekende en minder bekenden nederlanders. Hij verhaalt daarbij met veel humor en sarcasme over de grootheidswaan van Jeroen Krabbe, het gezucht van Jan Mulder, schnabbelkoning Klaas Wilting en de geforceerde zweverigheid van Henny Huisman. Het tweede soort verhaal is zijn verhaal over een reis (voor opnames) naar Curacao. Aangezien ik dit verhaal zelf niet heb gelezen, verwijt me maar een gebrek aan interesse, dus veel kan ik hier niet over vertellen. De laatste serie verhalen zijn zogenaamde kroegverhalen, Maarten komt nogal eens in enkele van de vele bruine kroegen die onze hoofdstad rijk is. Met enig gevoel voor weemoet beschrijft hij kroeg, personeel en bezoekers en laat daarbij een aantal mooie typetjes zien. Dit resulteert in een serie verhalen die de lezer doen wensen dat deze op de geschetste momenten in dezelfde kroegen aanwezig is.

Maarten Spanjer is met Maarten maakt vrienden eerlijk en humoristisch en niet bepaald zachtzinnig met zijn typeringen. Ik heb genoten van dit boek en lees met veel plezier nog enkele passages door. Maarten maakt vrienden, mij heeft hij ermee, maar ik kan me voorstellen dat enkele van de geportretteerde bekende nederlanders minder blij zijn met Maarten Spanjer.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:19

Geplaatst in Boeken

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: