Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Boekreview: Zaterdag van Ian McEwan (2005) (orig. post: 04-02-2007)

leave a comment »

Zaterdag beschrijft een dag uit het leven van Henry Perowne, neurochirurg te Londen. Henry wordt op een zaterdagochtend in februari 2003 halverwege de nacht wakker zonder aanwijsbare reden en loopt, terwijl zijn vrouw doorslaapt, naar het raam. Daar ziet hij hoe een brandend vliegtuig een spoor trekt door zijn gezichtsveld en uiteindelijk neerstort. Met de gebeurtenissen van september 2001 nog in het achterhoofd weet Henry niet wat hij van het gebeuren moet denken, is het een ongeval of misschien een terroristische aanslag? Hij besluit terug naar bed te gaan en overdag af te wachten wat er voor nieuws naar buiten komt. Die dag zal nog menige verrassing voor Henry in petto hebben, iets waar hij al snel achter komt. Onderweg naar zijn ochtendafspraak om te gaan squashen met een collega moet Henry eerst een anti-oorlog-in-Irak demonstratie ontwijken en vervolgens raakt hij betrokken in een ongeluk, alleen blikschade, maar waarbij de tegenpartij niet van plan is een schadeformuliertje in te vullen. En dat alles met het vooruitzicht op een etentje ’s avonds waar hij voor moet koken en waarbij zijn schoonvader, waar hij weinig mee heeft, naar zijn eigen kinderen te gast is.

Het boek is geschreven vanuit de derde persoon, maar wel met alleen het vizier gericht op Henry Perowne. Alle beschrijvingen van gebeurtenissen, personen en omgevingen komen vanuit diens gedachten en waarnemingen. Achtergrondinformatie komt dan ook in de vorm van flashbacks, overpeinzingen en herinneringen van de dag daarvoor, de afgelopen week of uit een verder verleden. Dit maakt het geheel een fascinatie om te lezen. Ian McEwan is heel gedetailleerd in het beschrijven van de gedachten van zijn hoofdpersoon en laat deze af en toe afdwalen, iets wat heel herkenbaar is, maar wat een kunst is om het goed over te brengen. Hierdoor is Zaterdag een boek wat af en toe wat te diep in de details gaat maar op hetzelfde moment niet weg te leggen is omdat je wil weten hoe het verder gaat en hoe de schrijver de hoofdpersoon weer bij de waan van de dag laat komen. Zaterdag is geen boek wat je er even bij leest, of een paar pagina’s voor het schrijven, als je dat doet kun je de dag daarna de voorgaande pagina’s weer doorbladeren om te kijken wat er gebeurt is anders ben je het kwijt. Neem je tijd voor dit boek, dat leest prettiger en is het echt waard, het is een zeer mooi boek, om te lezen, maar ook om achteraf nog eens over na te denken.

Een passage wil ik jullie nog niet onthouden. Na het ongeluk wordt de hoofdpersoon door de drie inzittenen van de andere auto in het nauw gedreven en staat hij op het punt te worden mishandeld. Met zijn neurologische kennis als achtergrond herkend hij in het gedrag van de leider van het drietal een erfelijke ongeneeslijke hersenaandoening. Deze confronteerd hij hiermee, waardoor deze het leiderschap over zijn kompanen kwijt is en alleen vertwijfeld achter blijft, terwijl Henry Perowne in zijn auto stapt en wegrijdt. Wat je aan de medische wetenschap kunt hebben, nietwaar?

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:21

Geplaatst in Boeken

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: