Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Ik schrijf (orig. post: 23-12-2006)

leave a comment »

Ik hak nu de knoop door, ik begin toch maar te schrijven. Ik heb lang getwijfeld, gewikt en gewogen, op het punt gestaan om een blog te openen, om columns (koloms op zijn Van Gaal’s) te schrijven. Ik heb getwijfeld om aan een boek te beginnen, om periodiek een stukje te schrijven op mijn website (zoekmachines moeten toch iets te indexeren hebben), maar het is er nooit echt van gekomen. Die tijd is voorbij.

Waarom die drang om te schrijven? Ik heb schrijven nooit echt leuk gevonden, tot een leraar Nederlands op de HAVO (in Tilburg) een keer een opstel voorlas voor de klas, met zichtbaar genoegen, ook bij mij. Jammer was wel dat hij afsloot met “graag had ik een 8 of een 9 gegeven, maar helaas wordt het een 4”. Blijkbaar had ik plagiaat gepleegd, een term die me tot op dat moment volledig vreemd was, ik stond met mijn oren te klapperen. Blijkbaar mocht ik geen “foto van tante Sidonia” (uit Suske en Wiske, voor diegene die iets te kort zijn gekomen in de opvoeding) gebruiken in een verhaal dat verder bol stond van spanning, humor, plotwentelingen en cliffhangers. Wederom leerde ik de betekenis van die termen pas kennen nadat ik ze daadwerkelijk gebruikt had. Op aansporing van de leraar heb ik daarna nog een aantal keren geprobeerd om verhalen te schrijven maar echt veel resultaat had dat niet.

Op de HBO Informatica opleiding heb ik vervolgens geleerd om mijn handigheid met taal en woorden aan te wenden om van een volledig mislukt project een verslag te schrijven wat zo vaag is en toch aan de opdracht voldoet aan de gestelde eisen. Ik het kort kwam het er op neer dat er zo omslachtig en vaag mogelijk de werkzaamheden en de loop van het project te beschrijven, zodat de docent wel zou moeten denken “Ik volg het niet meer maar het zal wel goed zijn.” Er waren docenten die dachten het verslag af te moeten keuren, maar de meerderheid wist ook wel dat een eventueel herschreven verslag niet veel duidelijker zou zijn en accepteerden het.

Maar waarom dan toch schrijven? Dat ik het kan is geen goede reden om het te doen, ik moet ook wat te vertellen hebben. En dat heb ik. Genoeg om hier regelmatig een stukje vol te pennen. Ik maak genoeg mee en heb meestal overal wel een mening over. Zoals iedereen met een mening heb ik ook de behoefte die te uiten, een podium te zoeken voor wat in mijn ogen toch minstens heel de wereld moet weten. Gelukkig word ik daarbij niet gehinderd door enige schaamte en durf vrij open mijn mening te geven. Zolang ik niet op het niveau Theo van Gogh terecht kom hoef ik niet bang te zijn voor schadelijke repercussies. Niet dat ik me zo duidelijk negatief wil gaan uitlaten over gevoelige onderwerpen als de Islam, nee dank je, ik wil de lichaamsdelen die nog enigszins functioneren kunnen blijven gebruiken.

Dat is namelijk de tweede grote reden waarom ik ben gaan schrijven. Met mijn gezondheid gaat het niet zoals ik graag zou willen. Sinds ongeveer een half jaar zijn de spieren in mijn lijf hard in kracht aan het afnemen. Het begon in mijn rechter bovenarm en beide onderbenen (ik kan niet meer op mijn tenen en hakken lopen, verrekte lastig bij trap lopen, zeker als je bedenkt dat maar weinig trappen zijn berekent op maat 46) maar langzaamaan beginnen overige spieren ook te klagen dat ze de opdrachten die mijn hersenen ze opgeven maar met moeite kunnen uitvoeren. Sinds enige maanden loop ik bij de neuroloog het ene onderzoek na het andere te doen (hier zal ik vast nog een keer op terugkomen) en tot dusver weten ze nog niet wat het is. Ik ben geen doemdenker, maar ik moet rekening houden met de mogelijkheid dat het een spier ziekte is die niet te genezen is. Dat vooruitzicht is ook een reden om te schrijven, ik wil ervoor zorgen dat, mocht ik niets meer kunnen (en daar ga ik echt niet van uit, maar de kans is aanwezig), dat ik tenminste nog iets achterlaat op de wereld.

Ik hoop dat ik er iets van kan maken, om het voor jullie, o wel edel geëerde lezers, het leesbaar te houden. Verder lees ik graag de reacties en zal er waar nodig ook op reageren.

Groeten,

Tim

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:04

Geplaatst in Overig

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: