Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Kapot (orig. post: 19-02-2009)

with one comment

Wat een spierziekte (en nog wat andere dingen) in de afgelopen 2 jaar niet gelukt is krijgt onze fantastische overheid in combinatie met de zorgverzekeraars nu met 1 brief voor elkaar. Ik ben kapot, gebroken.

Al 2 jaar weet ik dat ik een spierziekte heb. Al 2 jaar knok ik me volledig op eigen kracht door het leven heen, met alle obstakels die een spierziekte voor me opwerpt. Ik ga fluitend elke 4 weken naar het ziekenhuis om daar lek geprikt te worden in een poging me op een infuus aan te sluiten. Ik accepteer zonder mokken dat ik dingen niet meer kan en dat veel andere dingen moeilijker zijn geworden. Al 2 jaar blijf ik 100% (en nog meer) werken, me niets aan trekkend van wat mensen van me denken als ze me zien strompelen en als ik de lift neem in plaats van de trap.

Al 2 jaar doe ik mijn ding, zonder daarbij teveel te klagen. En ook al 2 jaar heb ik eigenlijk de hulp van de overheid niet nodig.

In het begin van dit jaar kreeg ik een (redelijk serieuze) complicatie voor mijn kiezen. Ik kreeg last van mijn oog, waar ik jaren geleden uit eigen zak geld in heb gestoken om geen bril of lenzen meer nodig te hebben. Ik kreeg een irisontsteking (ook wel regenboogvliesontsteking of iridocyclitis genoemd) waardoor ik veel last had van een geirriteerd oog, wazig zag en nog wat meer. Om uit te sluiten dat het iets was wat vanzelf over ging heb ik een paar dagen gewacht voordat ik naar de huisarts ging. Ik vind het een beetje lullig om dan te horen dat ik een vuiltje in mijn oog heb.

De huisarts verwees mij door naar de oogarts, die bevestigde de diagnose, schreef druppels en zalfjes voor en gaf als meest waarschijnlijke oorzaak mijn spierziekte, de bijbehorende behandeling en een mogelijke genetische markering. Ik nam het destijds laconiek op, was allang blij dat het te genezen was en dan valt tegenwoordig voor mij alles mee. Pijn, vernedering of ‘last’ draag ik met gemak als het op een bepaald punt afgelopen is. Wel zei de huisarts dat ik er niet zo lang mee had moeten wachten, permanente schade aan het zicht was mogelijk, zeker bij niet direct reageren. Met uiteindelijk mogelijke blindheid. Astublieft.

Vandaag vond ik een brief in de brievenbus. Of ik vanwege dat oogartsbezoek maar even 155 euro wilde overmaken naar de zorgverzekering. Ik had namelijk zorg nodig en daar hebben we in nederland tegenwoordig een eigen risico voor. En dat is om te voorkomen dat mensen voor elk pietluttig dingetje naar de huisarts rennen (wat trouwens niet onder het eigen risico valt, maar dat terzijde). En en passant worden wel alle chronisch zieken van dit land die elk jaar kosten maken omdat ze, heel gek, chronisch ziek zijn en zorg nodig hebben, hierdoor geraakt. En die mogen van onze fantastische overheid elk jaar betalen omdat ze zo gezegend zijn met een goede gezondheidszorg.

Ik brak op het moment dat ik de brief las. 2 jaar lang knok ik me door het leven, recht ik mijn rug en lach alle tegenslag uit, niets kan me tegenhouden. En als bedankje krijg je een rekening toe. Ik kan dit niet anders uitleggen dan dat dit voelt als een dolksteek in de rug. De overheid steekt, de zorgverzekeraar draait er nog eens vrolijk aan.

Voor het eerst sinds ik weet van een spierziekte heb ik vanavond echt flink gejankt. Ook nu lopen de tranen over mijn wangen. Ik voel me door onze overheid in de steek gelaten, genegeerd, vernederd. En waar ik 2 jaar lang daarvoor immuun was, ben ik nu gebroken. Dank je wel, Den Haag.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:57

Geplaatst in Gezondheid

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. *vind ik niet leuk*
    En ik begrijp preciés hoe je je voelt. Ik weet ook dat het nu huilen is en morgen weer met opgeheven hoofd verder. Want dat is hoe ‘we’ zijn, hoe we het doen. But it sucks so really really bad 😦

    b5rb

    16/05/2014 at 16:10


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: