Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Rumoer tijdens film. Gebrek aan fatsoen? (orig. post: 28-04-2010)

leave a comment »

Ik kom de laatste tijd regelmatig in de bioscoop. Zo ook gisteren, ik ging met een vriendin naar de Sneak Preview in Service Bioscoop Zien, hier in mijn eigen Eindhoven. Het idee van de sneak is dat je films ziet voordat ze in de programmering van de bios zitten, in feite heb je dus geen idee naar welke film je gaat. En het concept van de Service Bioscoop is het aanbieden van extra service tijdens de film, druk op een knopje en er komt iemand langs om te vragen wat je wil drinken.

Tot zover de theorie. De praktijk is dat ik nu 2 keer naar de sneak ben geweest, waarbij ik eenmaal ben getrakteerd op een vermakelijke film (Kick-Ass) en een keer op een minder vermakelijke. Dat laatste was gisteren.

Vooraf vreesde ik dat we Soul Kitchen zouden krijgen, een Duits/Griekse comedy. Dat bleek gelukkig niet het geval, in plaats daarvan werden we getrakteerd op L’Immortel, met Jean Reno. Nu heb ik een zwak voor Franse films en een zwak voor Jean Reno, maar beide waren niet voldoende om de gebreken in de film te maskeren. Het verhaal in het kort: Jean Reno is een ex-maffiabaas in Marseille, die zijn carrière heeft opgegeven voor zijn gezin. Cliché nummer 1. Vervolgens wordt meneer de gezinsman in een parkeergarage doorzeeft met 22 kogels (vandaar dat de film in het Engels ’22 Bullets’ heet) door ongure sujetten uit zijn verleden. Cliché nummer 2. En cliché nummer 3 is dat deze man na een redelijk kort ziekenhuisbezoek weer vrolijk naar huis loopt, alsof hij Bullet Tooth Tony is.

Ik zal verder het verhaal niet uitdiepen, want dan blijft er nog maar weinig over voor de mensen die deze film nog wel willen zien. Wel wil ik opmerken dat het camerawerk zeer onrustig is, de verhaalvertelling soms kruipend gaat en soms met sprongen en het lijkt alsof heel de film moet draaien op Jean Reno, wiens personage daarvoor lang niet interessant genoeg is. Met bijna 2 uur is de film zo wel aan de lange kant.

Maar afgezien van de film was er iets wat ik gisteren veel storender vond. Ik weet dat ik in een Servicebioscoop zit en dat je dus te maken hebt met het geroezemoes wat gepaard gaat met het opnemen en afgeven van drankjes. Ook met het geritsel van zakken chips en dergelijke heb ik inmiddels vrede. Maar mensen die het nodig vinden om tijdens de film op redelijk volume de ondertiteling voor te lezen, aan elkaar vragen ‘staat dat er echt’ en in het algemeen weinig moeite doen om ook aan de overige bezoekers te denken kunnen bij mij in eerste instantie rekenen op behoorlijk pissige blikken.

Maar ook ik was met domheid geslagen toen de persoon achter mij tijdens de film vrolijk zijn telefoon opnam en tegen de beller meldde dat hij in de bioscoop zat. Als je dan ook nog lacherig reageert als ik me kwaad omdraai en toebijt dat je ‘godverdomme maar ergens anders moet gaan bellen, eikel’ heb je mij goed kwaad. Maar het meest frappante vond ik nog dat diezelfde persoon tijdens de pauze vroeg of ik dat meende en of ik niet op een normale manier kon vragen of hij ergens anders kon gaan bellen. Snappen dit soort mensen dan echt niet dat je behalve met jezelf en eventueel je vrienden ook nog te maken hebt met een zaal mensen die misschien ook van de film willen genieten? Dat je daar misschien ook rekening mee kunt houden? En dat misschien, en dat zeg ik voorzichtig, maar dat misschien de wereld niet om jou draait maar dat er ook nog andere mensen op rondlopen waar je rekening mee hebt te houden?

Er is in de laatste maanden nogal wat geschreven over het gebrek aan respect en stilte bij bezoekers van rustige concerten. Hier in Eindhoven stopte op 5 maart de band Tindersticks nog met het optreden vanwege te veel rumoer in de zaal en gisteren vond er nog een discussie plaats op het nieuwsblog van NRC.Next (http://www.nrcnext.nl/blog/2010/04/27/geklets-tijdens-concerten/) over geklets tijdens concerten. Dat het wel kan bleek een week geleden toen ik in Muziekcentrum Frits Philips bij een concert van Moya Brennan (zangeres van Clannad) zat die de zaal zelfs te stil vond, al heeft dat waarschijnlijk in grote mate ook te maken met de locatie en het soort bezoekers dat naar dergelijke concerten gaat.

Los daarvan bemerk ik wel een kleine omslag in de manier waarop mensen een avondje uit gaan. Mensen gaan graag samen dingen doen, waar in principe geen probleem mee is, maar gebruiken die gelegenheid om tegelijk bij te kletsen. Dat kan als je in een gelegenheid bent waar dat geen probleem is, zoals kroegen, restaurants, poolcentra en dergelijke. Maar bioscopen en concerten zijn daar niet altijd voor geschikt, hou daar dan ook rekening mee.

Het is te makkelijk om de hedendaagse gejaagde samenleving er de schuld van te geven. Een vaak gehoorde opmerking luidt dat men weinig tijd meer heeft, er te veel verwacht wordt van mensen en te weinig tijd beschikbaar is om dat in te doen. Te makkelijk, want bij mijn weten zijn mensen nog steeds de baas over eigen handelen en kunnen we er zelf voor kiezen wat we wel en niet willen doen. Toegegeven, het vereist karakter om niet toe te geven aan de druk vanuit de maatschappij, maar is karakter nou net niet dat wat ons mens maakt en interessant voor anderen? Meelopers hebben we genoeg, waar we behoefte aan hebben zijn mensen die wel weten wat maatschappelijk acceptabel en onacceptabel gedrag is en daar ook voor uit durven komen. Mensen die beseffen dat verantwoordelijkheid niet enkel iets is wat je krijgt maar ook wat je moet nemen. Verantwoordelijkheid voor jezelf en je omgeving. Uiteindelijk maken we met elkaar onderdeel uit van dezelfde samenleving, moeten we samen leven in die samenleving en zijn we samen verantwoordelijk voor het leefbaar zijn van die samenleving.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 18:12

Geplaatst in Beschouwingen, Cultuur

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: