Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Sommige mensen zijn achterlijk (orig. post: 30-11-2008)

leave a comment »

Sommige mensen zijn achterlijk.

Stelde ik in een eerdere stukje nog dat ik sommige mensen niet snap, dat is inmiddels overgegaan in, in sommige gevallen, pure haat jegens bepaalde soorten mensen. De frustratie waar ik vorige keer over schreef is deels opgelost, ik heb inmiddels 1 kaartje voor Within Temptation in Eindhoven kunnen bemachtigen en dat concert was vanavond, wat dat betreft was alles goed.

Ik kwam er echter vanavond maar weer achter dat een (straf)werkkamp in Siberië nog te goed is voor dit soort mensen. Het soort mensen waar ik op doel mag wat mij betreft op Ijsland in de winter rijst gaan verbouwen om zo de slachtoffers van de Landesbanki tegemoet tegemoet te komen. Niet dat mensen die de belofte van hoge rendementen zonder risico bij het nemen van de beslissing om in gebakken lucht te investeren daarbij gehinderd werden door enige vorm van intelligentie en realiteitszin, maar ik kan me ergens nog wel voorstellen dat die mensen gecompenseerd mogen worden.

Terug naar de reden waarom ik die mensen dit toe wens. En dat is een hele simpele. Het concert van Within Temptation was om te weten een theaterconcert. Wat is het verschil tussen een theaterconcert en een normaal concert? Om te beginnen zit iedereen, zowel publiek als de artiesten. Daarnaast is het repertoire wat aangepast zodat er wat meer ‘luisterliedjes’ gespeeld worden en de doorgaans wat hardere nummers zachter gemaakt zijn met acoustische instrumenten. En er is geen pit, dat vind ik bij sommige optredens wel heel spijtig. Ik heb op deze manier al Rapalje, Racoon en Within Temptation gezien. Jazeker, Within Temptation, maar dan wel in de verschrikkelijke Rode Doos die het tijdelijke podium van Vredenburg moet voorstellen. Dit optreden tel ik voor de beleving even niet mee.

Bij Racoon zat ik me een paar weken geleden al te irriteren aan het soort mensen waar ik nu stukje over schrijf. De irritatie was nu echter groter, zal wel iets te maken hebben met het feit dat WT een grotere aantrekkingskracht heeft op mensen die het geestelijk niet zo getroffen hebben.

Het is namelijk dodelijk voor de sfeer als een sfeervol optreden plots wordt onderbroken door een niet aan de muziek gekoppelde lichtflits. Ik heb het dan natuurlijk over de flits die afkomstig is van de compactcamera of telefooncamera van de geestelijk minder bedeelden.

Kijk, ik ben in mijn ogen nog een van de weinige mensen met fatsoen. Als zodanig had ik heel netjes een mailtje gestuurd naar de mensen van het Muziekcentrum Frits Philips met het verzoek te mogen fotograferen. Daarbij had ik in mijn signature een link naar mijn Flickrprofiel geplaatst zodat de mensen die dit moesten beoordelen zouden kunnen zien dat ik wel weet wat ik doe. Ik kreeg ook een heel netjes mailtje terug, met echter de afwijzing van het verzoek. De afzender was ook iemand van het ‘productieteam’, met als toelichting dat ze DVD opnames gingen doen en als zodanig liever niet beelden op internet zagen verschijnen. Heel netjes in mijn ogen.

Bij het betreden van de zaal eerder deze avond werden bezoekers middels een A4tje op de deur ook nog eens geattendeerd dat fotografen verboden is. Voordat WT begon werd nogmaals gevraagd om niet te flitsen. Men ziet in dat een verbod niet te handhaven is aangeven telefoons tegenwoordig ook voorzien zijn van een camera en je moeilijk telefoons kan verbieden. Hoe ga je dat trouwens controleren, iedereen fouilleren? Vandaar dat men een verzoek deed op het fatsoen van het publiek om niet te flisten.

Het is dan weer jammer dat veel mensen dit fatsoen niet blijken te hebben. Flitsen is namelijk zeer onfatsoenlijk op zo’n moment, je hinderd je mede bezoekers bij het beleven van het concert. Elke keer als namelijk zo’n flits afgaat in je ooghoek, je ziet een paar seconden lang weer een witte vlek op je netvlies. Toch jammer als Sharon net lekker staat te zingen, uhm.

Daarbij, flitsen heeft geen enkele zin, foto’s worden er echt niet beter van. Meestal wordt gebruik gemaakt van rook, bij WT hing achter het podium een doek waar beelden op geprojecteerd werden. Als je daarop gaat flitsen zie je enkel de weerkaatsing van het doek, niet datgene wat het fotograferen waard is. Kijk, als je een spiegelreflex hebt met een mooie lichtsterke lens, en toevallig ben ik in het bezit van beide, dan kun je daar nog wel een goede foto van maken. Met een compact of telefoon kun je het vergeten. Het enige wat je te zien krijgt is een wazig beeld met een lichtvlek en het geirriteerde gezicht van een aantal medebezoekers.

Helemaal irritant wordt het als je bij het verlaten van de zaal zo’n geestelijk gehandicapte hoort zeggen dat hij ‘erg gaove fotoos heb’ en dat hij die ‘op menne haives zet’. Op zo’n moment zou je die camera bij zo’n persoon inbrengen op een plek waar de zon niet schijnt en waarbij hij zeker last gaat hebben met zitten, zeker de komende dagen. Ik zei tijdens de pauze van het concert tegen mijn achterbuurman dat het heel aantrekkelijk is om na een flits de camera naar de andere kant van de zaal te lanceren. Punt is wel dat ik met mijn werptechniek waarschijnlijk iemand raak en er alsnog een pit ontstaat. Dat laatste vind ik dan wel het minst grote probleem.

Theo Maassen had een goede oplossing voor dit probleem, maar gezien de publieke commotie die daarop ontstaan is kun je afleiden dat er weinig draagvlak is voor deze maatregel. Een collega stelde voor om voor het optreden een EMP af te vuren in de zaal. Doe je dat bij het muziekcentrum dan heb je daarna wel een paar sterfgevallen vanwege niet goed functionerende pacemakers. Voordeel is wel dat je een echt acoustisch concert krijgt, dat hoor je tegenwoordig ook maar weinig.

Ach, wat verlang ik terug naar de tijd dat mensen die een camera hadden ook nog echt wisten hoe het ding werkte en hoe je goede foto’s krijg. Wat dat betreft is het absoluut geen vooruitgang dat je tegenwoordig voor 200 euro een camera hebt die nog kleiner is dan een cassettebandje en meer lichtopbrengst heeft dan de oh zo gehaatte flitspalen die ons land rijk is. Overigs hebben cameratelefoons geen flitser, nee, die hebben een ingebouwde schijnwerper die niet onder doet voor het licht dat de bouwvakkers gebruiken om in de vroege uurtjes hun boorwerkzaamheden bij te schijnen.

Als enige oplossing zie ik nog die waar een lid van het FOK!forum mee kwam. Deze had het geniale idee om een T-shirt te laten maken met als opschrift “flitsen is voor mietjes met kutglas”. Zul je dan zien dat deze personen nou net niet snappen dat met ‘kutglas’ de camera bedoeld wordt waarmee zij zo kwistig staan te flitsen.

Hoe dan ook, mocht er ooit op Nu.nl een bericht komen te staan dat tijdens een theaterconcert een massale vechtpartij is ontstaan vanwege flitsen, dan weten jullie in ieder geval waarom. In de tussentijd zoek ik uit wie de bevoegdheid heeft om mensen te exporteren naar Ijsland.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:55

Geplaatst in Beschouwingen, Cultuur

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: