Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Wat is nu dat Flashbackfoto? (orig. post: 24-12-2006)

leave a comment »

Flashbackfoto staat voor de manier waarop ik begonnen ben met fotografie en waarop ik nog steeds veel foto’s maak. Ik geloof namelijk dat door de juiste combinatie van meerdere elementen (foto’s, muziek, aankleding) een bepaald gevoel opgewekt kan worden waardoor de persoon die deze elementen tot zich neemt zich als het ware op de plek van de fotograaf bevind.

Ik heb de foto’s gemaakt en ik kan me dus makkelijker herinneren hoe het was op het moment dat ik de foto’s nam, wat voor beeld ik bij dat moment had. Ik beleef bijna letterlijk een flashback. Mijn doel is om die flashback over te dragen aan de persoon die de foto’s  (en bijbehorende elementen) tot zich neemt.

Een bekend voorbeeld hiervan is de televisie reclame voor “Old Amsterdam”. Oude beelden van Amsterdam, met op de achtergrond bijbehorende muziek (Kris de Bruyne met “Amsterdam”) probeert de kijker te plaatsen in dat tijdsbeeld. Vraag me niet naar de marketing-technische verklaring, het zal wel iets te maken hebben met de leeftijd van de, overigens overheerlijke, kaas.

Ik het kort komt het er op neer dat ik de kijker probeer te laten meebeleven wat ik heb ervaren. Natuurlijk is dat geheel subjectief, maar met voldoende beheersing van de overige elementen is de beleving wel te sturen.

Ik moet eerlijk bekennen dat het meestal blijft bij foto’s voorzien van commentaar, ik heb nog maar 1 serie gemaakt met muziek erbij, maar dat is zo goed bevallen dat ik dat zeker vaker ga doen.

Overigens ben ik niet alleen actief met het overdragen van belevenissen, ik hou me ook bezig met het fotograferen van landschappen, stillevens en modellen.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/05/2010 bij 17:05

Geplaatst in Overig

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: