Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Maori Haka

with one comment

Afgelopen week liep ik op zondag rond op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens en bij toeval kwamen we langs een tent waar op dat moment net een workshop Maori Haka werd afgesloten (gegeven door LOTR-acteur Shane Rangi). Mijn verrassing was groot toen mijn gezelschap het verschijnsel Haka niet bleek te kennen.

Voor haar en voor anderen die onwetend zijn op het gebied van de Maori Haka allereerst een filmpje:

Zoals je kunt zien is het een soort van oorlogsdans. De Haka is echter een intrinsiek onderdeel van de Maori-cultuur, wat er nog van die cultuur over is na jaren van culturele onderdrukking en sociale achterstelling ten opzichte van de overheersende geïmporteerde westerse culturen, niet in het minst ons eigen koloniale verleden. Als zodanig zijn de huidige Maori’s een volk met een gigantisch minderwaardigheidscomplex, wat alle laatste restanten van hun geschiedenis aangrijpt om nog een beetje trots te kunnen voelen. Wat een eer moet het dan zijn dat de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland de Haka ten uitvoering brengt voorafgaand aan officiële wedstrijden. Wat een opluchting, wat een gevoel van vervoering moet het brengen. Jammer dat wij hier in het westen daar toch zo weinig van zien.

En voor het grote publiek in het westen was de eerste kennismaking ook nog eentje waarbij de Haka als symbool verkeerd werd gebracht, waarbij het gevoel van trots, van eer, van liefde voor cultuur volledig teniet werd gedaan in het kader van een promotie voor een Schots whiskymerk.

Kijk en oordeel zelf:

Wat kan ik er nog van zeggen? Ik hoop dat de Maori’s hun eigenwaarde terugvinden en van een van ’s werelds mooiste culturen kan redden wat er nog te redden is. Tegelijkertijd hoop ik dat wij hier in het westen daar beter mee bekend raken, wat zou het een aanwinst zijn voor onze eigen cultuur als wij wat trotser zouden zijn op onze roots, onze oorsprong, onze geschiedenis. Misschien is het tijd dat we onze Bataafse en Keltische voorouders opgraven en hen als voorbeeld gaan gebruiken.

Voor diegene die nog wat meer willen lezen over de Haka is er uiteraard de Engelstalige Wiki-pagina: http://en.wikipedia.org/wiki/Haka

En als je een film wil kijken waarin de door mij beschreven huidige situatie ten aanzien van het Maori-volk mooi wordt weergegeven adviseer ik “Once were warriors“. Hou de tissues wel bij de hand, het is geen film waar je erg vrolijk van wordt.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

02/05/2010 bij 15:38

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Tim Vergeer. Tim Vergeer said: Maori Haka: Afgelopen week liep ik op zondag rond op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens en bij toeval kwamen we la… http://bit.ly/9iDg3D […]


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: