Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Première DSB The Movie

with one comment

Op zaterdag 29 mei ploegde ik met mijn fiets door het bouwlandschap wat hier in Eindhoven Strijp-S wordt genoemd. Vroeger was het een van de belangrijkste industrieterreinen van Philips en dus Nederland. In de toekomst moet het een gebied worden waar wederom Eindhoven laat zien Leading in Technology & Design te zijn, waar innovatie hoogtij viert, een gebied waar Eindhovenaren trots op zijn en graag willen werken en recreëren.

Tot die tijd is het voornamelijk een bouwterrein. Er wordt hard gewerkt om de toekomstdromen te realiseren, maar tot het moment U, waarop Strijp-S de parel van Eindhoven is, is het in het kort gezegd een puinhoop, maar met veel historie, sfeer en gevoel. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier de première is van de film DSB The Movie, in filmhuis Broet.

DSB The Movie is een film over de ondergang van de DSB Bank, ooit begonnen als een idee in het brein van Jan-Willem Alphenaar, maar daarna belichaamd door het volk, oftewel ruim 400 vrijwilligers die als acteur, regisseur, cameraman of in een andere rol hard hebben gewerkt om deze film te maken. DSB The Movie is namelijk geen reguliere film, waarbij van het begin tot het eind door dezelfde bezoldigde poppetjes dezelfde rollen worden vervuld. DSB The Movie is een film die via crowdsourcing, inzet van social media, tot stand is gekomen. Het script is tot stand gekomen op basis van waarvertelde verhalen van betrokkenen, waarna in feite iedereen losse scenes kon gaan verfilmen. Zo kon het gebeuren dat meerdere teams dezelfde scene verfilmden, op basis van hetzelfde script, maar met andere interpretaties, waarna bezoekers via de voor dit project opgezette website konden stemmen. Aangezien ieder team ook andere acteurs betekend en er dus ook meerdere acteurs voor dezelfde rol gekozen konden worden waren er afspraken gemaakt over hoe continuiteit te bewaren. Zo heeft Dirk Scheringa, door welke acteur hij ook wordt gespeeld, altijd een rode stropdas aan.

Afgelopen zaterdag was dus de première van deze film. Ik was van tevoren op veel dingen voorbereid, van een aaneenschakeling van youtube-filmpjes, tot bijvoorbeeld een film als Clerks, die ook met een minimaal budget gemaakt is. De ontvangst was zeer aangenaam, nadat ik filmhuis Broet eenmaal had gevonden, door sponsor was een ruime hoeveelheid bubbels aangeleverd. Eenmaal in de filmzaal werd nog een kort praatje gehouden door de man met het idee, waarna de film kon beginnen. En ik heb een uur lang genoten.

De verscheidenheid aan regisseurs, cameramensen en acteurs zorgde voor een zeer verfrissend resultaat. Uiteraard is te zien dat het een film betrof zonder budget, de belichting is lang niet altijd optimaal en de acteurs komen soms houterig over. Desondanks is het een pareltje geworden, onderhoudend, met op de juiste momenten humor en overheersend een kritisch verhaal. Ook een pareltje is de vertolking van Dirk Scheringa door Jan Winter, voormalig restauranthouder met toneelopleiding, die heel goed het ongeloof van Dirk Scheringa speelt, ongeloof over het onrecht wat hem in zijn ogen aangedaan wordt.

DSB The Movie is een film die je zeker moet gaan zien. Niet alleen omdat het een zeer vermakelijke film is die een neutraal beeld geeft van de laatste dagen van de DSB Bank, maar ook omdat deze film uniek is door de opzet. Gezien het resultaat moet het raar lopen als we in de toekomst niet meer van dit soort films gaan zien. En dat is mischien wel het grootste belang van deze film, namelijk dat het bewijst dat het mogelijk is om op deze manier films te maken. En dan neem je de schoonheidsfoutjes voor lief.

En wie weet kijken we over een aantal jaar naar deze film zoals we nu kijken naar de sciencefiction films uit de jaren ’50 en ’60, qua uitvoering achterhaald maar de basis voor alle films die daarna volgden.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

01/06/2010 bij 21:27

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by jan willem alphenaar and dsbthemovie, Tim Vergeer. Tim Vergeer said: Première DSB The Movie: Op zaterdag 29 mei ploegde ik met mijn fiets door het bouwlandschap wat hier in Eindhoven … http://bit.ly/9NCtDa […]


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: