Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Wat Geert Wilders zich moet realiseren

with 3 comments

Al enige tijd is men in Den Haag bezig met de onderhandelingen om tot een kabinet van CDA + VVD met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders te komen. Ik ben het persoonlijk niet eens met een dergelijk kabinet, ik heb D66 gestemd en ben van mening dat de basis voor een regering is dat je alle inwonenden gelijk behandeld en niet vanwege geloof, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht benadeeld. Ik heb het in het kort dus niet eens met een aantal punten waar Geert Wilders en de PVV voor staan. Ik heb zelf het idee dat elk kabinet waaraan de PVV deelneemt gedoemd is om te mislukken, met name omdat een dergelijk kabinet niet in dienst staat van de gehele bevolking.

Maar slechter dan een kabinet met de PVV vind ik het ontbreken van een kabinet. Dit land moet geregeerd worden, er moeten harde besluiten genomen worden ten aanzien van bezuinigingen en hervormingen willen we ooit de kosten van de financiële crisis van 2008 terugverdienen. Liever zie ik dat een kabinet zoals Paars+ (VVD, PvdA, D66, GroenLinks) dat doet dan een kabinet met de PVV, maar als het moet dan moet het, zonder kabinet worden we er ook niet beter op.

Vanuit het CDA zijn al vanaf het begin van de formatie twijfels of regeren met de PVV wel in lijn is met de normen en waarden waar de partij voor wil staan. De CDA beroept zich nog steeds op christelijke fatsoensnormen wil ziet zich samen met de ChristenUnie als geweten van de Nederlandse politiek. Het uitsluiten van mensen op basis van religie is de CDA een doorn in het oog, maar tot kort geleden kon de achterban overtuigd worden dat regeren voor de CDA goed is voor de partij en voor het land en min-of-meer wel de morele verplichting is.

Helaas is Geert Wilders niet zo’n gevoelig persoon als het om de twijfels van de achterban van het CDA gaat. In plaats van zijn eigen politieke meningen uit de openbaarheid te houden en al zijn energie te steken in de onderhandelingen blijft hij de openbaarheid zoeken en zijn gedachtegoed uit te dragen, door te protesteren tegen Islamitisch gemeenschapscentrum in de buurt van Ground Zero en door in buitenlandse media te herhalen dat de Islam een ‘achterlijke’ en ‘gewelddadige’ cultuur is, alsof die kruistochten zo’n pretje waren. Maar hij stoot met die uitingen wel de twijfelende delen van de CDA-achterban tegen de borst, waardoor het wachten is tot die in opstand zouden komen.

En in opstand zijn ze gekomen. Al sinds het begin is oud-premier Dries van Agt groot tegenstander van een kabinet waarin naast het CDA de PVV een rol speelt. Op woensdag 25 augustus was de toon nog mild, CDA-partijvoorzitter Henk Bleker riep op om een kabinet te vormen dat ”samenbindend” optreedt en ”niet de samenleving uiteenspeelt”, waarbij feitelijk werd opgeroepen om de anti-Islam-retoriek te beperken. Demissionair minister van Landbouw gaf een dag later aan het volledig eens te zijn met de boodschap van haar partijvoorzitter. De vlam sloeg binnen het CDA in de pan toen oud-premier en partijprominent Ruud Lubbers op diezelfde dag in een brief naar de partijvoorzitter en naar fractievoorzitter Maxime Verhagen aangaf in principe tegen samenwerking met de PVV te zijn, tenzij de PVV inbind ten aanzien van de Islam-standpunten.  Het protest tegen een door PVV gesteund kabinet kwam tot een hoogtepunt op zaterdag 28 augustus, toen een brief van een zeer prominente CDA-leden in het NRC Handelsblad werd afgedrukt, waarin werd opgeroepen om te stoppen met onderhandelingen, ten einde de samenleving niet verder uiteen te doen splijten. Met onder andere de handtekeningen van oud-minister en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen, de oud-ministers Hanja Maij-Weggen en Bert de Vries, ex-partijvoorzitter Tineke Lodders, oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels, voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-Raad onder deze brief is het een oproep die de partij eigenlijk niet kan negeren, wil men een breuk binnen de partij voorkomen.

Geert Wilders reageerde, diezelfde zaterdag, via Twitter:
Schermprint van twitterbericht http://twitter.com/geertwilderspvv/status/22339624643

Allereerst, Geert heeft het volledige recht om via Twitter te reageren en misschien is de onderhandelingen afwachten verstandig, misschien is Maxime Verhagen een sluw vos als het gaat om onderhandelen en krijgt hij in een regeerakkoord alle Moslim-vervreemdende PVV-standpunten van tafel. Geert toont zich met deze reactie echter niet heel erg gevoelig voor de situatie binnen het CDA, een partij die hij wel nodig heeft om te reageren.

Geert Wilders zal zich de volgende zaken wel moeten realiseren:

 1. Hij heeft van wel 1,5 miljoen mensen de stem gekregen. Oftewel, 1,5 miljoen mensen verwachten van hem dat hij datgene wat ze van de politiek verwachten en waar hij voor zegt te staan gaat realiseren. Hij heeft dus een enorme verantwoordelijkheid, als hij door bijvoorbeeld het niet gepast reageren op de gevoelens van de CDA-achterban de onderhandelingen frustreert tot een punt waarop het CDA wegloopt, dan heeft hij er zelf een behoorlijke hand in dat de wens van die 1,5 miljoen mensen niet uitkomt.
 2. Hij heeft maar van 1,5 miljoen mensen de stem gekregen. Oftewel, van de 12,5 miljoen stemgerechtigden in Nederland heeft hij van maar 12% de voorkeur gekregen. Hij zal zich dus moeten realiseren dat 88% procent van de Nederlandse bevolking het misschien helemaal niet eens is met zijn standpunten of misschien zelfs een groot tegenstander is van zijn standpunten. Als het CDA dus ten koste van alles tegemoet zou moeten komen aan de PVV zou het zomaar kunnen zijn dat 12% de wil oplegt aan de overige 88% van het land, wat natuurlijk verre van rechtmatig is. Geert zal dus zeker compromissen moeten sluiten en misschien is het wel nodig dat zijn Islam-standpunten niet aan bod kunnen komen, wil er ooit een kabinet gevormd kunnen worden.

Gezien deze punten zal Geert Wilders zijn standpunt mogen nuanceren. Echter, met maar 12% van het volk achter zich zou het niet zo onverstandig kunnen zijn om te kijken wat het maximale is wat uit de onderhandelingen te halen valt in plaats van het maximale te eisen en vervolgens tergend langzaam water bij de wijn te doen. Want die 12% die stapt zo weer over als ze het idee hebben dat Geert Wilders niet kan realiseren wat hij heeft beloofd. Er staat altijd wel een nieuwe Geert Wilders, Pim Fortuyn of Tegenpartij op die mensen datgene beloofd wat de andere partijen niet kunnen leveren.

Advertenties

Written by Tim Vergeer

30/08/2010 bij 20:55

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Goed stukkie! Ik blijf me afvragen hoeveel van de 1,5 PVV-‘kiezers’ daadwerkelijk ‘kiezers’ zijn, die daadwerkelijk na overweging van de verschillende opties een keuze hebben gemaakt. Zoals ik laatst van een PVV-stemmer hoorde “Waarom ik daarop heb gestemd? Ja vanwege die kutbuitenlanders. Of ik er last van heb? Nee ik niet, maar andere mensen wel.”

  Misschien een mooie metafoor is die van de broodjeszaak met vijf medewerkers en een paar duizend klanten. Op een dag beslist één van de medewerkers, dat de maanzaadbolletjes maar uit het assortiment moeten. Deze bolletjes worden altijd goed verkocht, maar er is lang geleden ooit iemand in gestikt en overleden (wat op de tv is geweest) en er heeft toevallig twee keer een klant geklaagd dat de hele zaak naar die dingen stinkt. Vervolgens wordt er een enquête gehouden of de bolletjes in het assortiment moeten blijven, en dan blijkt dat er toch een klein deel van de klanten ‘nee’ te stemmen omdat ze toevallig dat tv-item hebben gezien. De rest stemt ‘ja’, maar de medewerker blijft bij zijn standpunt dat de maanzaadbolletjes weg moeten en om zijn mening kracht bij te zetten gaat hij ten koste van zijn werk tijdens werktijd lekker via diverse kanalen klanten benaderen om ook maar tegen de bolletjes te stemmen.

  Beetje oneerlijk voor de maanzaadbolletjes…

  onbeschrijflijk

  31/08/2010 at 09:02

  • Wat de reden ook is geweest voor deze mensen om op de PVV te stemmen, of dat nu als proteststem tegen de Haagse politiek of omdat ze het echt eens zijn met de standpunten, feit blijft dat hij 1,5 miljoen stemmen heeft gekregen en dat die kiezers toch iets van hem verwachten. Maar ook die anderhalf miljoen mensen moeten zich realiseren dat ze ‘maar’ 12% van het land vertegenwoordigen en misschien niet weer hun zin krijgen.

   Overigens vind ik de metafoor wel interessant, afgezien van de overduidelijke hiaat, niemand ligt wakker van maanzaadbolletjes.

   timvergeer

   31/08/2010 at 09:31

   • Tot de jaren ’00 lagen er ook lang nniet zoveel mensen wakker van de Moslimgemeenschap. Weet niet meer waar ik dat voorbeeld precies vandaan had, maar het gaat ook om het idee dat er een schijnbaar willekeurige zondebok bij wordt betrokken en de haat wordt aangewakkerd om ‘kiezers’ te trekken.

    onbeschrijflijk

    31/08/2010 at 11:01


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: