Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Eregalerij

leave a comment »

(dit artikel verscheen eerder op Eindhoven Dichtbij)

Op maandagochtend 18 juli 2011 twitterde wethouder Mary Fiers de tweet in de inzet.

In zowel het stadhuis als het inwonersplein hangt een fotogalerij met daarop de bestuurders van Eindhoven, de gemeenteraad, de gemeentesecretaris, de wethouders en de burgemeester. En op maandag 18 juli prijkte daar dus ook Theo Maassen op, weliswaar zonder functienaam en -omschrijving, maar wel alsof hij een van de bestuurders van Eindhoven is. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het ophangen van Theo Maassen te maken met het feit dat een film met hem in de hoofdrol, ‘Doodslag’, momenteel in Eindhoven gefilmd wordt, de rol van ambulancebroeder en het tenue van Theo maken deze connectie zeer waarschijnlijk. De foto zal er naar verwachting dus ook maar tijdelijk hangen.

Maar het zette me wel aan het denken. Verdient Theo Maassen het niet om in een eregalerij op het stadhuis te hangen? Een galerij met mensen waar Eindhoven trots op is, mensen die iets voor Eindhoven betekend hebben, met een beschrijving van diens daden daaronder? Dat Theo in zo’n galerij zou moeten hangen is evident, dankzij hem weet heel Nederland dat het beste wat uit Amsterdam komt de trein naar Eindhoven is. Maar wat te denken van ‘Meneer’ Frits Philips, Pieter ‘VDH’ van den Hoogenband, Harry van Raaij, Huub ‘Heintje Bondo’ van Bijnen, Arnol ‘Jezus’ Kox en al die anderen die geholpen hebben om Eindhoven nationaal maar ook internationaal op de kaart te zetten. Een overzicht samengesteld door inwoners van Eindhoven, met mensen waar we stiekem best wel trots op zijn, die kleur geven aan de stad. Want misschien doen we wat lacherig als we Arnol in de stad zien, maar stiekem zijn we er wel trots op dat hij in ons Eindhoven zijn ‘Jezus is liefde’ kreten slaakt en niet in, ik noem maar iets, Tilburg.

Ja, ik weet het, er is al een galerij met de ereburgers of ontvangers van het ‘ereteken van de stad Eindhoven’. Met mensen die veel voor Eindhoven betekend hebben, onder andere VDH, Harry van Raaij en Frits Philips. Maar die lijst is wat aan de droge kant, er spreekt geen humor uit en de lijst is alleen online te zien, er hangt nergens in de stad een overzicht waar alle inwoners rustig langs kunnen lopen en, het belangrijkste van het systeem in mijn ogen, de mensen op die lijst zijn niet door de inwoners van Eindhoven gekozen. Laat ik wel zijn, een ieder die op die lijst prijkt verdient op de lijst te staan, stuk voor stuk hebben de ontvangers van het eremetaal op hun eigen manier bijgedragen aan Eindhoven. Maar ik betwijfel dat Arnol en Huub ooit op deze lijst voor zullen komen.

Ik ben voor een lijst waar iedereen inspraak op heeft, waar alledaagse mensen op staan, ongeacht of ze een maatschappelijke bijdrage hebben geleverd, maar die wel hebben bijgedragen aan de reden waarom we trots zijn op Eindhoven en mede de reden zijn dat we in Eindhoven wonen en niet in Tilburg. Of ‘s Hertogenbosch. Of Breda. En al helemaal niet in Amsterdam. Kleurrijke figuren, die samen een lijst vormen die we nieuwe Eindhovenaren kunnen laten zien, waar ook humor uit spreekt en waaruit blijkt dat we onszelf eigenlijk helemaal niet zo serieus nemen, ook al maken we onderdeel uit van de Slimste Regio, zijn we de 5e stad van Nederland en hebben we zoveel andere reden om op een serieuze manier trots te zijn, zoals het Van Abbe en de Blob.

Reacties zijn zeer gewenst, ik hoop van harte dat ik niet alleen sta hierin, want dat zou betekenen dat ikzelf wat serieuzer moet worden en dan zijn we ineens niet meer de Slimste Regio.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: