Tim Vergeer's Blog

Simpel, een blog over dat wat Tim bezig houdt

Persoonlijk en aangrijpend: The Perks of Being a Wallflower

leave a comment »

Als je middelbare schooltijd je nog een beetje bij staat, dan ken je wel dat ene kind. Altijd alleen, in stilte in de pauze zijn boterhammetjes eten, vaak in de bibliotheek te vinden. Zich geen raad weten met de mensen om zich heen, niet weten hoe om te gaan met leeftijdsgenoten. Vaak ook gepest, om de simpele reden van het niet bij de menigte horen, buiten de groep vallen.

Ik was zo’n kind. Maar ik ben niet de enige, toen niet en helaas tegenwoordig ook niet. Ik heb zonder noemenswaardige schade de middelbare school doorstaan en als ik nu terugkijk op de inmiddels 15 jaar sinds de middelbare schooltijd kan ik rustig zeggen dat het met mij wel goed is gekomen. Maar zoals het met mij is afgelopen is geen vanzelfsprekendheid, veel kinderen dragen de problemen van het “er niet bij horen” jarenlang met zich mee en hebben daar tot op latere leeftijd nog veel last van.

Ik zou daarom iedereen de film “The Perks of Being a Wallflower (2012)” warm aan willen bevelen. “Perks” vertelt het verhaal vanuit Charlie, een tiener die begint aan college en voor zichzelf 1 doel stelt: het maken van een vriend op de eerste schooldag. Het gaat hem niet makkelijk af, hij kijkt naar een wereld die hij niet snapt en waarin hij niet weet hoe hij zich moet gedragen, hij kijkt van een afstand toe en is alleen. Die eerste dag maakt hij geen vriend.

Langzaam komt hij in contact en wordt hij vrienden met een groepje scholieren die net als hij buiten de groep vallen. Hij begint te hopen op een normaal leven, met vrienden, een vriendin en alles wat voor een verwarde tiener als ‘normaal’ wordt gezien. Maar het mag niet zo zijn. De dood van Charlies tante op zijn verjaardag toen Charlie nog een klein kind was blijkt zwaar op hem te drukken en neemt beetje bij beetje zijn leven over.

Het leven van Charlie is niet mijn leven. Gelukkig maar, want het laatste half uur zat ik op het puntje van mijn bank, niet vanwege de spanning, maar vanwege de dramatische gebeurtenissen die van “Perks” een geweldige film maken.”The Perks of Being a Wallflower” is geen feelgood film, geen comedy over een buitenstaander die door zich anders te kleden, anders te gedragen en een ander persoon te worden uiteindelijk wel wordt geaccepteerd (zoals Mean Girls). “Perks” draait er niet om heen en grijpt je genadeloos bij de keel.

Zoals ik al zei kan ik iedereen deze film aanbevelen. Voor de mensen die zich in meer of mindere mate in Charlie kunnen herkennen is het een goed gebracht verhaal, misschien beter verteld dan ze dat zelf kunnen. En voor mensen die nooit buitengesloten waren op school kan het een eye-opener zijn, wat er in de zogenaamde muurbloempjes om gaat.

Ik sluit af met een tweetal filmpjes. De eerste is de trailer van de film. De tweede is het nummer Heroes van David Bowie, het extreem goed passende themanummer van deze film.

Geschreven door: Tim Vergeer

Advertenties

Written by Tim Vergeer

02/02/2013 bij 21:30

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: